April 2009

22.01.2015

Absolventenfeier 2008

Am 24.4.2009 fand die Feier für die Absolventen des Jahres 2008 statt. Nach einer Begrüßung durch den Sektionsvorsitzenden überreichte der Präsident der CAU, Prof. G. Fouquet, den Physik-Absolventen die besten Wünsche für die Zukunft und erinnerte mit Rückgriff auf Dürrenmatts Stück "Die Physiker" an die besondere Verantwortung, die sie zu tragen hätten.

Für die besten Diplomarbeiten wurden ausgezeichnet: Frau Nadine Hauptmann, Titel der Diplomarbeit: "Low Temperature Scanning Tunnelling Microscopy and Spectroscopy of Superconducting V_3Si" Herr Hanno Kaehlert, Titel der Diplomarbeit: "First-principle simulation of classical charged particles in traps"

In the latest issue of Nature Chemistry, Nongjian Tao from Arizona State University highlights a publication by a team from the IEAP -Dr. Yongfeng Wang, Dr. J. Kröger, Prof. R. Berndt- in collaboration with Prof. W. A. Hofer from the University of Liverpool. Wang et al. recently reported in the Journal of the American Chemical Society on a breakthrough in molecular electronics: In a metal complex, a tin ion is pushed and pulled through a flat macrocyclic ring with a scanning tunnelling microscope, allowing the molecule to act as a switch. Nongjian Tao, Nature Chemistry, "Molecular switches: Pushing the right button", doi:10.1038/nchem.194